Retningslinjer for søvn i dagtilbud
Retningslinjer for søvn i: Vuggestuen Kongehuset og Børnehaven Kongeskibet
Udarbejdet d. 24/10 2024
Grundlæggende om søvn og den fællesfaglige forståelse
Hvilke børn (aldersgrupper) sover hos os? Hvorfor?
Vuggestuen:
Hos os sover alle børn, fra de er små og starter i vuggestuen og til de er store og snart skal i børnehave. Det store vuggestuebarn tilbydes stadig lur, men det vil være individuelt, hvorvidt det stadig har behov for en lur på dette tidspunkt. Langt de fleste store vuggestuebørn har dog stadig behov for lur, og alle børn tilbydes søvnen. Falder det store barn ikke i søvn, tilbydes det stadig hviletid, så hjernen kan få en lille pause fra indtryk midt på dagen.
Vi tager udgangspunkt i den nyeste søvnforskning i forhold til barnets søvnbehov på døgnbasis og barnets søvn i vuggestuen vil derfor altid skulle ses som en samlet del af barnets døgnmæssige søvnbehov. Det lille barn på 1-2 år bør samlet set sove 11-14 timer i døgnet. Under søvnen arbejder hjernen med nye indtryk og kundskaber, hvilket har stor betydning for barnets naturlige udvikling, og derfor prioriteres barnets søvn højt for at skabe de bedst mulige betingelser for barnets generelle trivsel og udvikling, både i hjemmet og i vuggestuen. Fungerer barnet dårligt i en periode, vil medarbejderne derfor også spørge ind til barnets søvn om natten, da det påvirker barnets dag og overskud i vuggestuen i høj grad.
Børnehaven:
Barnet, der er mellem 3-5 år, har et søvnbehov på 10-13 timer pr. døgn. Når de lige er startet i børnehaven, er barnet ofte 2 år og 10 mdr, og derfor vil der være et naturligt behov for en lur, som de også fik i vuggestuen. Når barnet starter, taler vi altid med forældrene om, hvordan barnet sover, både om natten og til lur.
Vi vurderer løbende det enkelte barn der sover lur, og om der stadig er behov for dette. Vi taler ligeledes med forældrene omkring deres barns generelle søvnbehov, og hvordan lur eller mangel på samme påvirker barnets søvncyklus derhjemme.
Hvis barnet ikke falder i søvn til lur, bliver denne tilbudt at komme til ”drømmerejse”. Dette er 30 min. midt på dagen, hvor nogle af børnene kommer ind og ligge på yogamåtter på en mørklagt stue, hvor de hører lydbog. Ikke alle mindre børn har behov for lur, derfor er ”drømmerejse” et godt tilbud, så de stadig kan få hvilet og bearbejdet dagens mange indtryk.
Bestemmes hvor ofte et barn sover, i løbet af en dag og hvor længe det sover, af individets behov for søvn, barnets aldereller af institutionens rutiner? Vækker vi børn? Hvorfor/Hvorfor ikke?
Vuggestuen:
Barnet tilbydes søvn ved behov. Dette betyder i praksis, at det er forskelligt, hvor mange gange i løbet af barnets dag i vuggestuen, at barnet tilbydes en lur (oftest 1-2 gange) samt at det er forskelligt fra barn til barn, hvornår luren tilbydes. Det mindre barn, der stadig sover flere gange om dagen, vil ofte sove formiddag og eftermiddag, men tidspunkterne vil være forskellige alt efter det enkelte barns søvnbehov og lurlængde. Det større barn, der kun sover én lur, sover cirka
midt på dagen. Her puttes børnene efter frokost i tidsrummet mellem ca. kl. 11.20-12 og det vil være forskelligt for barn til barn, hvornår det falder i søvn.
I overgangen fra to til én lur om dagen, vil der være behov for et ekstra tæt samarbejde mellem stuens medarbejdere og forældre, da overgangsperioden ofte giver udfordringer i både vuggestue og i hjemmet. Nogle dage vil barnet måske kun sove én lur midt på dagen, mens det andre dage stadig kan have behov for to lure. I denne periode vil medarbejderne, der kender barnet, vurdere hvornår det på dagen har behov for at blive puttet, og forældrene vil i perioden også skulle være mere fleksible i forhold til barnets puttetid til nat, da alt er i opbrud, indtil barnet er faldet til i den nye rytme. Det er individuelt, hvor længe denne overgangsperiode varer.
Barnets søvn om dagen styres af et naturligt behov, og længden på barnets middagslur afhænger derfor af barnets totale søvnbehov i døgnet. Da barnets søvn styres af et naturligt behov, skal barnet som udgangspunkt sove indtil det vågner naturligt, så det er udhvilet når det vågner. For børn der sover en lang middagslur, hvor man fra forældres side ønsker at afkorte søvnen for at give mulighed for mere nattesøvn, kan det være givtigt at barnet sover et sted med mere naturlig bevægelse, lyd og lys. På den måde kan man måske lykkes med, at barnet naturligt vågner, mens det er i let søvn i den overfladiske søvncyklus, og hvor vi derfor ikke som voksne aktivt vækker barnet. Dette gøres i praksis ved, at man begynder at pusle lidt rundt omkring barnet og ikke afskærmer det fra lys og lyd fra omgivelserne. Dette vækker de fleste børn, hvis de er klar til at vågne. Sover barnet videre, vurderes det at barnet har brug for søvnen, og behovet for søvn om dagen skal respekteres.
Decideret aktiv vækning af det store vuggestuebarn sker kun i tæt dialog og samarbejde med forældrene og med respekt for barnets søvncyklus. Det kræver ekstra af barn og medarbejdere at vække barnet, da det ofte vil have behov for mere vågnetid og omsorg oppe hos en voksen end ved en naturlig opvågning. Vækkes barnet i vuggestuen, forudsætter det desuden, at barnet begynder at sove mere om natten, så det samlede antal timer i døgnet stadig opfyldes. Lykkes det ikke, bør barnet have lov til at sove i vuggestuen og ikke vækkes.
Børnehaven:
Vi tilbyder børnene én lur i børnehaven, da vi ikke oplever behovet for flere lure. Hvor længe børnene sover er individuelt, men vi efterkommer forældrenes ønske, hvis de gerne vil have barnet vækket, så det ikke går udover det generelle søvnbehov og trivslen i hjemmet.
De børn, der stadig har behov for lur, er ofte 2,10 år og op til 3,5 år men der er ikke som sådan nogen aldersbegrænsning. Det er dog ofte i dette aldersspænd, at vi ser et behov for lur.
Hvordan sikrer vi os at alle medarbejdere introduceres til den grundlæggende faglige forståelse og alle elementerne i retningslinjerne?
Alle medarbejdere i vuggestuen og børnehaven sættes ind i de gældende retningslinjer omkring små børns søvn fra både Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune, hvilket også klæder alle på til at kunne have fagligt begrundede dialoger med forældrene omkring barnets søvnbehov og søvn ved behov.
Sovefaciliteter
Hvor sover børnene?Ude/Inde? Bestemmes det af alder?Bestemmes det af alder og/eller muligheder og/eller hensyn til det enkelte barn?
Sover de i krybber, barnevogne, senge, køjesenge eller på madrasser?
Vuggestuen:
Barnet under 2 år sover i barnevogn eller krybbe udenfor, enten på legepladsen eller i krybberum, dette hele året rundt. Vi følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer ift. varme og kulde. Ved 2 års alderen kommer barnet ind på stuen og sover på madras, så det ikke fastspændes jf. gældende retningslinjer. Barnet kan komme før indenfor, dette på baggrund af en individuel vurdering af, hvorvidt det vil være mere gavnligt for barnet. Omvendt kan det vurderes, at barnet skal sove udenfor i længere tid end de 2 år, hvilket medarbejderne har en dialog med forældrene omkring, og forældrene skal give samtykke hertil.
Børnehaven:
Børnene sover lur i et rum indenfor, hvor de sover på madrasser.
Brug af seler
Hvornår og hvordan anvendes der seler? Følges Sundhedsstyrelsens anbefalinger til punktog prikke eller delvist, og hvordan kommer dette til udtryk i praksis?
Vuggestuen:
Alle børn, der sover i barnevogn eller krybbe, fastspændes i seler. Selen indstilles sikkerhedsmæssigt forsvarligt og korrekt til det enkelte barn.
Børnehaven:
Der anvendes ikke seler.
Hvordan introducerer vi medarbejdere til brug af seler (kendskab til Sundhedsstyrelsens anbefalinger samt introduktion i praksis)? Hvem gør det?
Alle medarbejdere i vuggestuen sættes ind i de gældende retningslinjer omkring brugen af seler og indstilling heraf fra Sundhedsstyrelsen. Nye medarbejdere introduceres hertil af stuekolleger og vises i praksis, hvordan barnet fastspændes korrekt.
Tilsyn med børn der sover ude
Hvordan lever vi op til anbefalingerne ift. tilsyn med børn, der sover ude? Hvem gør hvad, hvornår og hvor ofte?
Vuggestuen:
I vuggestuen benyttes der babyalarmer til de sovende børn udenfor på legeplads og i krybberum. Alarmerne placeres strategisk, så de dækker alle stuens og husets børn. Herudover er der jævnligt medarbejdere, der på skift går en runde udenfor og tjekker, at alt er okay og om alle sover.
Børnehaven:
Ikke relevant, alle børn sover indenfor.
Tilsyn med børn der sover inde
Hvordan lever vi op til anbefalingerne ift. tilsyn med børn, der sover inde? Hvem gør hvad, hvornår og hvor ofte?
Vuggestuen:
For de børn, der sover indenfor på stuerne, vil der også stå en babyalarm. Herudover tjekker medarbejderne jævnligt, at alt er okay og om alle sover.
Børnehaven:
Der er en medarbejder, der jævnligt tjekker til børnene indenfor. Denne medarbejder sørger ligeledes for at guide og hjælpe børnene stille og roligt ud af rummet, hvis de vågner, så de derved ikke vækker de resterende, der sover.
Derudover har vi babyalarmer, så vi altid er opmærksomme.