Årets Bog bliver hvert år udvalgt i sprognetværket. Bogen bliver således en fællesnævner i alle klynges institutioner og danner afsæt for en dybdegående måde at arbejde pædagogisk med et litterært værk.
Der veksles mellem valg af litterære værker inde for genre:
Faglitterært
Klassiske værker
Nyklassiske værker
Eventyr
Rim og remser
Grundtanken er, at man gennem et længerevarende forløb kan få udfoldet langt flere facetter end man gør med den mere traditionelle læsning af bøger.
Forhåbningen er at både børn og voksne oplever et indgående kendskab til narrativ, tematikker og visuelle virkemidler i årets bog. Årets bog er derved en måde at arbejde mere dybdegående med litterære værker.
Vi deler erfaringer, ideer, udfordringer og tanker ved netværksmøder. Den sprogansvarlige i institutionen er således ansvarlig for at indsamle viden om, hvordan der arbejdes individuelt med den udvalgte bog.
Gennem sparring kan vi genbruge hinandens påfund og blive klogere på andre tilgange til arbejdet.
Først og fremmest skal børn og voksne lære værket at kende. Det sker gennem den klassiske højtlæsning. Her bliver børnene bekendte med bogens tegninger og får forståelse for, hvilken struktur der er i bogen, hvad historien indeholder og de kan genkende de visuelle virkemidler fra bogen.
Det er op til hver enkel institution og stue at få implementeret læsningen i dagligdagen. Der er altså ingen regler for hvor ofte eller hvor mange gange man læser bogen.
I nogle perioder kan bogen optage meget tid og i andre kan den træde lidt i baggrunden til fordel for andre pædagogiske aktiviteter og forløb.
Læs evalueringerne her: